- 4 Ekim 2022
- Yayınlayan: seoadmin
- Kategori: Genel
Paslanmaz çelik, üretimi konusunda birçok aşamadan geçmektedir. Bu bağlamda paslanmaz çelik üretiminde ne kullanılır konusu da araştırılan konular arasında yer almaktadır. Paslanmaz çelik üretimindeki aşamalar aşağıdaki gibidir:
- Metal hurdaların toplanması aşaması
- Eritilmeleri
- Birçok çeşit elementlerin eritilmiş olan metallere karıştırılması
- Metale verilen şekil
Vb. birçok aşamayı içerisinde barındırır. Dolayısıyla çeliğin üretim sürecinde belirli aşamalar söz konusu olmaktadır. Paslanmaz çelik üretildiği zaman birçok farklı fırın ve bununla beraber birçok farklı olan hammadde kullanımları da söz konusudur.
Paslanmaz Çelik Üretiminde Ne Kullanılır ve Aşamalar Nasıldır?
Paslanmaz çelik üretiminde ne kullanılır sorusu sorulurken, öncelikle elektrik ark ocağının gerektiği söylenebilir. Dolayısıyla bu tarzda olan ark ocaklarındaki hurdalar ve hammaddeler konularak daha sonra da ocağın içerisinde olan tüm maddeler, elektrik akımına ve bununla beraber manyetik alana maruz bırakılmaktadır. Bu sayede ise hammeddelerin tümü erimeye başlar ve üretim süreci de bu şekilde başlamış olur. Bu erime sürecinde eriyik olan metalin üzerine azot gazı püskürtülerek erimiş paslanmazın havayla olan teması en aza indirgenir. Paslanmaz çeliğin üretiminde en elzem hammedde krom olmak ile beraber, paslanmaz çeliğin içerisinde %10.5 krom elementinin olması gerekir. Bunun yanı sıra paslanmaz çelik üretiminde kullanılan diğer önemli hammadde de paslanmaz çelik hurdalarından oluşur. Geri dönüşümlü bir malzeme olan paslanmaz çelik, daha önceki hurdalardan elde edilebilen bir üründür. Bu bağlamda ark ocaklarına eklenerek yeniden eritilir ve tekrardan kullanılmaya başlanır. Erimiş olan metalin içerisindeki birbirinden farklı gazlar ve artık maddeleri içerisinde barındırmaktadır. Bu şekilde olan artık maddeler en aza indirgenirken paslanmaz çelik üretiminde erimiş olan metalin içerisine farklı kimyasallar eklenir. Dolayısıyla bu sayede metal içerisinde olan gazlar ve artık maddeler en aza indirgenmiş olur. Paslanmaz çelik üretiminde kullanılmakta olan diğer önemli elementler aşağıdaki gibidir:
- Nikel
- Molibden
- Karbon
- Mangan
- Azot
- Silikon
- Kükürt
Gibi elementlerdir. Bu elementler, malzemenin kalitesine göre ve cinsine göre eklenmektedir.
Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları
Paslanmaz çelik, çok çeşitli kullanımları olan bir demir alaşımıdır. Dolayısıyla paslanmaz çelik, iki veya daha fazla kimyasal elementten oluşan bir maddedir. Krom içeriği (tipik olarak alaşımın %12 ila %20’si) nedeniyle leke veya pasa karşı mükemmel bir dirence sahiptir. Farklı paslanmaz çelik üreticileri tarafından üretilen birçok tescilli alaşıma ek olarak, standart alaşım olarak kabul edilen 57’den fazla paslanmaz çelik vardır. Bu çelikler çok çeşitlidir ve neredeyse sayısız uygulama ve endüstride kullanılmaktadır. Bunlar örnek olarak şu şekilde verilebilir:
- Dökme malzeme taşıma ekipmanları,
- Bina dış ve çatıları, otomotiv bileşenleri (egzoz, motorlar, şasi, bağlantı elemanları, yakıt hatları),
- Kimyasal işleme Fabrikaları ( yıkayıcılar ve ısı eşanjörleri),
- Kağıt hamuru ve kağıt, petrol arıtma, su boru hatları, tüketim malları, denizcilik ve gemi yapımı, kirlilik kontrolü, spor malzemeleri (kayaklar) ve ulaşım (raylı arabalar) bunlardan birkaçıdır.
Paslanmaz çelik üretiminde ne kullanılır sorusunun yanı sıra, nerede kullanıldığı da önemlidir. Gıda işleme endüstrisi, her yıl milyonlarca ton nikel içeren paslanmaz çelik kullanır. Gıda toplama sürecinin başından sonuna kadar çeşitli gıda işleme, depolama, pişirme ve servis ekipmanlarında paslanmaz çelik kullanılır. Süt, şarap, bira, meşrubat ve meyve suları gibi içecekler paslanmaz çelik ekipmanlarda işlenir. Paslanmaz çelik ayrıca ticari pişirme kaplarında, pastörizatörlerde, transfer kutularında ve diğer özel ekipmanlarda kullanılır. Avantajları arasında kolay temizlik, iyi korozyon direnci, dayanıklılık, ekonomi, gıda aroması koruması ve hijyenik tasarım yer alır.