- 26 Kasım 2022
- Yayınlayan: seoadmin
- Kategori: Genel
Profiller genel olarak demirden üretilmiş içi boş çubuklara verilen isimdir. Birçok alanda kullanılan profiller farklı kalınlıklarda, farklı şekillerde olabilir. Her profilin de üretildiği materyale ve çeşidine göre farklı yük taşıma değerleri vardır. Profilin kalınlığı da taşıdığı yükü etkilemektedir. İ profil yük taşıma hesabı da bu değişkenlere göre yapılmaktadır.
İ Profil Yük Taşıma Hesabı
Profiller farklı alanlarda kullanılmak üzere üretilirler. Üretilirken de kullanılacağı alana göre farklı malzemelerden veya farklı kalınlıklardan üretilebilirler. Bu üretim süreci de profilin yük taşıma değerini değiştirir. Profiller Türk Standartları Enstitüsünün EN 10088 -3 standardına göre üretilirler. Buna göre üretildiği malzeme, üretildiği malzemenin et kalınlığı, yüksekliği ve yarı çapı taşıyabileceği yükü değiştirmektedir. Profilin taşıyabileceği yükün bir matematiksel formülü bulunmaktadır. İ Profil yük taşıma hesabı;
Yükseklik H, Flanş genişliği B, Et kalınlığı K, Flaş Kalınlığı F, Çap da R olmak üzere;
A – 2.B.T + (K + 2R) T.T.H formülü ile hesaplanmaktadır.
Profil Nedir?
Profiller sanayi ve mimarlık başta olmak üzere farklı alanlarda kullanılmak üzere özel olarak kesilmiş parçalardır. Genel olarak çelik veya demir gibi metallerden üretilmektedir. Profil;
- Yapı, yan sanayi, yedek parça, mimarlık gibi alanlarda kullanılmaktadır.
- Profillerin çapı, boyutu ve et kalınlığı kullanılacak alana ve ihtiyaca göre değişiklik göstermektedir. Bu özelliklerine göre de dayanıklılığı ve taşıyabileceği kapasite artmaktadır.
- Üretilen malzemenin kalitesi ve saflığı taşıyabileceği ağırlığı değiştiren bir diğer unsudur.
- Profiller metaller dışında da malzemelerden üretilebilmektedir. Farklı amaçlarla üretilen bu profillerin yüksek ağırlıkları taşımaktan çok destek görevi olmaktadır. Plastik profiller bile günümüzde bulunmaktadır. Bu ürünler de farklı ihtiyaçları karşılamaktadır.
- Profiller paslanmaz olarak üretilirler. Kullanıldıkları yerde paslanıp güvenlik sorunu yaratmamaları için paslanmaz olarak imal edilirler.
Profillerin Kullanım Alanları
Profiller çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Kullanılacağı alana göre üretilmesi gerekmektedir. Üretileceği malzemenin seçimi, et kalınlığının belirlenmesi, çapına karar verilmesi ve yüksekliği kullanılacağı alana göre belirlenir. Profillerin kullanım alanları genel olarak aşağıdaki gibidir.
- İlk kullanıldığı alan tabii ki yapı ve mimarlık alanıdır. İnşaatlarda bol miktarda profiller kullanılmaktadır. Bu profiller yüksek ağırlıklara dayanıklı olarak üretilmektedir. Malzeme seçimi yapılırken genelde demir ve çelik kullanılmaktadır. Binanın ana taşıyıcılarında kullanılan profiller çelikten üretilmektedir. Binanın deprem gibi durumlarda dayanıklı olması için bu gerekmektedir.
- Otomotiv sanayisinde profillere ihtiyaç duyulmaktadır. Araçların şasesi profillerden oluşmaktadır. Bunun yanında otobüs ve kamyon gibi ağır vasıtalarda da bol miktarda profil yer almaktadır. Otobüslerin yan taraflarında bol miktarda profil kullanılmaktadır.
- Bir diğer kullanım alanı çelik konstrüksiyonların yapımıdır. Bu tür yapılarda yine çelik profiller tercih edilmektedir.
Bunun yanında sanayi alanında da sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle büyük ve ağır makinelerin yapımında profillerden faydalanılmaktadır. Bir zemin üzerinde çalışması gereken ağır makinelerin alt kısımlarının yapımında da profillere yer verilmektedir.