Halat Çeşitleri Nelerdir?

Halat çeşitleri genellikle birçok malzemenin kullanılması ile üretilen ürünlerdir. Kenevir, pamuk gibi bitkisel liflerin de kullanılmasıyla yapılan ürünler aynı zamanda naylon, çelik gibi malzemelerden de yapılır. Birbirlerinin üzerine sarılarak yapılan oldukça kalın ve sağlam iplerdir. Halatlar genellikle doğal veya yapay elyafların, metal tellerin de bükülmesiyle elde edilir. Aynı zamanda şerit biçimin örülerek elde edilen uzun, esnek ve sağlam bir yapısı mevcuttur. Tellerden hazırlanan halat türlerini de genel olarak tel halat veya kablo denilir. Halatlarda ise genel olarak aranan özellikler arasında büküldüğünde veya burkulduğunda yapısının bozulmuyor olmasıdır. Sağlamlığını her zaman koruması önemlidir. En önemli özelliği de çekme dayanımı özelliğidir. 

Halat Çeşitleri Nelerdir?

Halat çeşitleri içerisinde birçok farklı ürün yer alır. Bu ürünlerin doku ve yapı özelliklerini belirleyen belli başlı etkenler bulunur. Özellikle liflerin ve iplikçiklerin rengi, sertliği, inceliği, dayanıklılığı ve gerilebiliyor oluşu önemlidir. Halat türleri içerisinde yer alan pamuk halatlar manila ve sisal halat modellerine göre çok daha yumuşak ürünlerdir. Bu ürünler daha zayıf ve daha gerilebilir yapıya sahiptir. Belli kalınlığa sahip olan manila halatları ise kenevir ve jütten yapılan halatlardan çok sağlam olan ürünlerdir. En kısa liflerden dahi eğilerek uzun ve esnek bir konuma getirildikleri için her türlü elyaftan da halat yapıyor olmak mümkündür. 

Sünek metal, sentetik polimerlerden çekilen tellerden, iplikçiklerden de yapılabilen halatlar vardır. Doğal elyaftan yapılan halatlardan da farklı olarak her tel ve iplikçik halat boyunca eksiksiz olarak uzama gösterir. Aynı malzemeden üretilen iki telden kalın olan inceye göre çok daha serttir. Bu nedenle de kalın tellerden yapılan halatlarda daha sert olur. 

Halat Türlerinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Halatlar yapım aşamaları sırasında kullanılan maddelere de çeşitlendirilen ürünlerdir. Sağlam yapıda bulunan ip modelleri de demek doğrudur. Elyaf, metal gibi malzemelerin yardımıyla elde edilen halat çeşitleri içerisinde esnek yapıya sahip olan kullanımlarda vardır. Bu halatların dışında tel yardımıyla yapılan farklı halat modellerine de yer verilir. Genellikle bu modellere de tel halat denir. 

Müşterilerin genellikle bir halattan beklentisi bükülme sonrasında mekanizmasında bozulma olmuyor olmasıdır. Sağlam yapılı olan halat türleri çekme işlemlerine de son derece dayanıklılık göstermesiyle ön plana çıkar. İş esnasında da herhangi bir şekilde kazaların yaşanmasının da önüne geçmiş olur. Kullanacak olduğunuz alanlara bağlı olarak bu halat çeşitleri içerisinden tercihlerinizi yapabilirsiniz. Bazı halat modelleri oldukça kolay bir şekilde bükülerek istenen şekli alabilir. Bazıları ise bu işlem sırasında sizleri daha da zorlayabilir. 

Halat Türleri

Halat türleri yapım aşamalarında kullanılan malzemelerden ötürü kendi içerisinde farklı seçeneklere ayrılır. Bu seçenekler içerisinde şunlar yer alır:

  • Çelik halat
  • Jüt halat
  • Naylon halat
  • Halat kapma 

çelik halat

Çelik Halat Modelleri

Çelik tellerin kullanımıyla yapılan çelik halat çeşitleri bu tellerin bükülmesi ile elde edilir. Genel olarak endüstriyel alanlarda daha sık tercih edilen ürünlerdir. Aynı zamanda petrol sondaj kuyuları, köprü yapım aşamaları, inşaat şantiyeleri ve stadyum alanları içerisinde de çelik halat kullanımını yoğun bir şekilde görmeniz mümkündür. 

Bu alanlar içerisinde kullanılacak olan halatların kalınlıklarına uygun olarak tercihler yapılmalıdır. Bununla birlikte örme şekilleri açısından da halatlar kendi içerisinde farklılık gösterir. Bu nedenle esnek yapılarını da ayarlayabiliyor olmanız önemlidir. Eğer kaliteli bir çelik halat satın almak isterseniz bu halatın üzerinde yer alan karbon oranlarına da dikkat etmelisiniz. Genel anlamıyla kaliteli çelik halat üretimleri gerçekleştiren ERK Çelik sayesinde ürünlerinizi kullanırken güvenli bir tutum elde edebilirsiniz. Yapacak olduğunuz tercihler sonrasında sahip olduğunuz çelik halatlar ile çok yüksek ağırlığa dahi sahip olan malzemeleri kolay bir şekilde çekebilir ve taşıyabilirsiniz. 

Jüt Halat Modelleri

Jüt bitkisinin kullanımıyla ortaya çıkmış olan jüt halat türleri kuvvetli bir forma sahip olan ürünlerdir. Jüt halat çeşitleri oldukça yüksek bir gerilim gücüne sahiptir. Su üzerinde de çalışabiliyor olması çürüme gibi durumlarında önüne geçer. Jüt halatlar kendi içerisinde iki farklı modele ayrılır. Bu sayede kullanım alanlarınıza da uygun modeller tercih etmeniz mümkün olur. Aynı zamanda naylon, polipropilen, manila, polyester, pamuk ve örgülü jüt halat modellerini de ERK Çelik üzerinden incelemeniz mümkündür. 

Polipropilen halat modelleri genel olarak en uygun fiyatlı olan jüt modellerinden biridir. Ekonomik fiyatlarıyla birlikte güçlü ve hafif bir yapısı da vardır. Bu anlamda polipropilen jüt halatlarını tercih edebilirsiniz. Elektrik akımını ise iletmeme özelliğine sahiptir. Genellikle hobi amaçlı kullanılmaktadırlar.

Naylon Halat Modelleri

Naylon halat modelleri ise genellikle oldukça geniş renk skalasına sahip olan ürünlerdir. Su üzerinde de son derece dayanıklı olan ürünlerdir. Düğüm tutma noktasında istenen verimi de oldukça iyi bir şekilde sağlar. Aynı zamanda yüksek mukavemet özelliğine de sahip olan iş alanları içerisinde kullanımları bir hayli yaygındır. Bu anlamda güvenilir iş yapmanızı da kolaylaştıran bir ürün seçeneğidir. 

Özellikle denizcilik alanı üzerinde yoğun bir şekilde naylon halat modelleri tercih edilmektedir. Bükümlü halatlar olarak da bilinirler. Genellikle 8 kollu örgü tipine sahip ürünlerdir. Satın aldığını bu naylon halat türleriyle gemi, tekne, yatlar üzerinde rahat bir şekilde işlem yapabilirsiniz. Bağlama halatı olarak da tercih edilen ürünler arasındadır. Sahip oldukları esnek yapıları sayesinde de dalgalı su üzerinde dahi araçlarınızı kolaylıkla kontrol etmenize yardımcı olur. 

Halat Kapma

Halat kapma yüksek ağırlıklara karşı çalışma prensibi olan bir modeldir. Aynı zamanda yükün, ağırlığın halat üzerinde sabit kalmasına yardımcı olur. Kilit sistemine de sahip olan bu ekipmanlar sayesinde tercih edecek olduğunuz alanlar üzerine sabitlenir ve yükün taşınmasını kolaylıkla sağlar. Sahip olduğunuz kilidin kalitesi sayesinde de hiçbir şekilde açılma durumu ile karşılaşmazsınız. 

Halatların Kullanım Çeşitleri

Halatların kullanım alanları birçok sektörde görülmektedir. Bunlar içerisinde; vinçler, telesiyejler, denizcilik, madencilik, asansör, balıkçılık yer almaktadır. Halat çeşitleri içerisinde farklı modellerin de olmasıyla birlikte birçok iş ve meslek grubunda da kullanımını yaygınlaştırmıştır. 

Denizcilik Halatları

Yüke karşı dayanımı yüksek oranlara sahip olan denizcilik halatları aynı zamanda su ve korozyona karşı da dirençli bir yapıya sahiptir. Bu halatların yardımıyla gemilere, teknelere kolaylıkla yük taşıyabilirsiniz. Aynı zamanda bu araçların bağlanmasını da kolay bir şekilde gerçekleştirir. Güvenilir denizcilik işletmeleri için bu deniz halatlarının modelleri içerisinden kaliteli seçimler yapıyor olmak önemlidir. 

Telesiyej Halatları

Aşınmalara, yorulmalara, korozyon durumlarına karşı direnci yüksek olan telesiyej halatları teknik emniyet adıyla verilen kurallara uygun olarak üretilir. Ardından bu halat çeşitleri de sektörlere sunulur. Telesiyej halatları zor koşullarda bulunan mevsim şartlarına da ayak uydurmak adına tercih edilir. Kar, yağmur, sıcak havalardan kaynaklı erimelere karşı birçok faktöre uyumlu ürünlerdir. 

Vinç Halatları

Vinç halat modelleri gerekli yük taşıma kuvvetine sahip ürünlerdir. Yorulmaya, dönmeye, korozyona, aşınmaya karşı da dayanıklıdır. Kopma gibi durumların yaşanmaması adına özel olarak üretimleri gerçekleşir. Özellikle şantiye alanlarında kaza oranlarını da düşüreceği için son zamanlarda en çok tercih edilen halat modelleri arasında yer almaktadır. 

Madencilik Halatları

Maden alanında çalışmak diğer iş alanlarında çalışmaktan çok daha zordur. Bu alanlar üzerinde de kullanılmak üzere özel madencilik halatları üretilmektedir. Oldukça dayanıklı ve yüksek kaliteye sahip olan bu halatlar korozyona ve kopmalara karşı da dayanıklıdır. Böylece rahatlıkla madencilik işlemlerinde tercih edilebilir ürünlerdir. 

Halat Çeşitlerinin Fiyatları

Farklı model ve çeşitlerden oluşan halat çeşitleri fiyat olarak da kendi içerisinde farklılaşır. Kullanılan malzemeye de bağlı olarak ve satın alacağınız miktara göre bu ürünlerde fiyat noktasında değişiklikler görülebilir. ERK Çelik en uygun halat fiyatları ile müşterilerine güvenli alışveriş yapma imkanı sunar.



Bir cevap yazın