Asansör Halat Değişimi Nasıl Yapılır?

Asansör içerisinde gerçekleştirilmekte olan bakımların genel olarak nedenleri, performans ve de güvenilirliği sağlamaya yönelik çalışmalardır. Bunun haricinde sistemin düzenli ve de verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak, arızaları önleyerek işletmelerin yaşayabilecekleri kayıpları en aza indirgemek da asansör bakımları içerisinde yer alabilmektedir. Bu nedenlerden ötürü asansör halat değişimi haricinde uygulanan bakım modellerine bakacak olursak;

  • Donanım ve de ekipmanın hem yeterli hem de uygun bir şekilde yer alması amacı ile düzenlenmekte olan koruyucu ve de planlı bakımlar,
  • Donanım ve elemanların eskisi gibi çalışma koşullarına dönmesi adına planlı bakım çalışmaları,
  • Donanımların aşınması ve de güvenlik durumlarının risk aldığı durumlarda uygulanmakta olan değiştirmeye yönelik bakımlar,
  • Donanımların uzaktan izleme mantığı ile bilgisayarlar tarafından kontrol edilmekte olan dinamik bakımlar,
  • Asansör halatlarının bakımları ilse, hem özel hem de planlı olarak bakım kapsamları içerisinde incelenir. Halatların servis üzerinden alınması durumları ise, değiştirme türü olan bakım kapsamları içerisinde yer almaktadır.

Halat kontrolleri ise, genel olarak periyodik bakımlar içerisinde gözle ya da elle gerçekleştirilmekte olan işlemlerdir. Periyodik bakımlar içerisinde halat içerisinde yer alan kopuk tel bulunup bulunmadıkları, ya da aşınma olması durumları kontrol edilmesi gerekir. Halat içerisinde bakım hizmetleri, rutin olarak temizlemeler, yağlama ve de yük dengelerinin sağlanması işlemleri ile gerçekleştirilip, teknik ömrünü uzatarak tahrik ya da saptırma tekerlerinin da aşınmasının önüne geçer. Böylece seyir konforu bozulmaz ve de bozulması gecikir.

Halatların imalatlarında kullanılmakta olan yağ, ISO standartlarına uygun bir şekilde de yer alması gerekir. Bakım kılavuzları içerisinde belirtilen koşullara uygun yağ seçimleri gerçekleştirilmeli, yağlama demetler ile sınırlandırılarak kurallara uygun biçimde doğrulanmalıdır.

Normal bir şekilde halat içerisinde orijinal imalatçıların yağlama ila alakalı olarak yaşanabilecek korozyonlardan dolayı yaşanacak bozulmalara karşı bir şekilde yetmektedir bunun haricinde, ideal bir performans elde edilmesinde, birçok halat içerisinde işletme yağlamalarının gerçekleştirilmesi de daha uygun olacaktır.

Her asansör halatı için, belirli bir yağlama sıklığı vermek oldukça zor olmasından ötürü, bu değerler belli periyodik muayene sonrasında tespit edilmesi gerekir. Bu koşullar, sıcaklık koşulları, atmosfer ya da halatların tipleri gibi birçok faktöre bağlı bir şekilde değişkenlik gösterebilir. Bu zamana kadar sağlanmakta olan muayeneler göz önüne alındığında kullanımın ortalama yoğun olduğu alanlarda 6 ila 8 ay,  ortalama kullanımlarda ise 12 ila 24 ayda bir olarak yağlama işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerektiği tespit edilmiştir.

Bunun haricinde asansör halatları ile alakalı diğer bilgilere bakacak olursak;

  • Asansörlerin her yeni yağlama işlemlerinde, eski yağ temizlenmesi gerekir.
  • Eski yağ, yabancı cisimlerin yapışıp halatın performansını düşürmesine neden olur.
  • Eski yağlar, kasnak halatları içerisinde yer alan halat aşınmalarının artışına sebep olur.


Bir cevap yazın