Polyester Sapanlar

Polyester Sapan

Polyester sapan olarak bilinen ürünler, Avrupa Topluluğu’nun belirtmiş olduğu standartlarda CEN modeline uygun olarak düzenlenir. Aynı zamanda tonajlarına bağlı olarak düzenlenen renkleri ise belli bir kodlamaya sahiptir. Bu sapanlar her tonajda kullanımı kolay olan ve hafif emniyetli ürünlerdir. Özellikle birçok sektörde kullanımı yaygın olan çelik lama ürünlerinin de kaldırılmasında, taşınmasında sıkça tercih edilir. Ayrıca polyester sapanların üzerinde çalışma yük limiti olan WLL belirteci de yer alır. Böylece taşınacak olan ürünlerinde neye göre hangi ağırlıklarda olduğuna daha doğru karar verilir. 

Özellikle polyester sapan ile taşınan paslanmaz lama gibi ürünlerde de kullanılmasıyla WLL etiketinin önemini daha ön plana çıkarır. WLL etiketinin üzerinde bulunan bilgiler kapsamında şunlar yer alır;

  • Kullanım uzunluğu (metre olarak)
  • Üretim yılı
  • Üretici kodu
  • Geri dönüş takip kodu
  • Kaldırma sapanının üretilmiş olduğu norm
  • Kaldırma şekillerine göre taşıma kapasitesi

Bunlara ek olarak sapanların gözleri de ana makineden farklı şekillerde renklendirilmiştir. Aynı zamanda takviye edilmiştir. Konik ve büyük olmalarından ötürü de kanca üzerine de kolay bir şekilde yerleştirilebilir özelliğe sahiptirler. Polyester sağanlar her şeyden önce hafif ve kolay kullanışlı olmasıyla ön plana çıkan ürünlerdir. ERK Çelik bu noktada kaliteli ürünler ile kullanıcılarına yılların deneyimini en iyi şekilde hizmetlerini sunar.

Polyester Sapan Nedir?

Polyester sapan olarak bilinen bu ürünler dokuma sapan ve bez sapan olarak da anılırlar. Polyester sapanlar, zincir sapan veya çelik halat sapanlar gibi metalden üretilmemiş ürünlerdir. Özellikle çelik lama gibi kırılgan ve hasar görebilecek olan ürünlerin taşınmasında kullanıma çok daha uygundur. Bu ürünlerin hammaddesi ise yumuşak polyesterden oluşur. Son derece hafiftir. Bu sayede ürünlerin kullanımları aşındırıcı olmadıkları için kırılgan yüklerin de kullanımında daha ideal hale gelmesine neden olur.

Polyester Sapan Kullanım Kapasitesi

İlk ergonomik anlamda sapan, polyester sapan ağır asansörler ve tel halat sapanlar olarak dünya çapında yaygın bir kullanıma sahiptir. Özellikle polyester sapan kullanımı çelik sapanlara göre yaklaşık olarak %10 kadar daha fazla artışa sahiptir. Çelik lama taşımasında da kolaylıkla tercih edilebilir. Dikey kapasitesi ise standart ürün ve daha ağır olan ürünleri de kaldırmaya yönelik üretimleri mevcuttur. Paslanmaz lama gibi malzemelerin de oldukça ağır olduğunu göz önünde bulundurursanız bu ürünler içerisinde oldukça fazla yük taşıyan seçenekler yer almaktadır. İş yükü kapasitesi de eşit veya daha yüksek dayanım noktasına sahip olan bağlantı noktalarına dayanır.

Polyester Sapan vs Çelik Sapan

Doğru kaldırma sapan türünü tercih etmek genellikle kullanıldığı ortama bağlı olan bir durumdur. Yükün üzerine de sığacak esneklikte bir askıya ihtiyacınız olup olmadığını tartmanız oldukça önemlidir. Özellikle polyester sapan kullanımı genellikle çizilmesi istenmeyen ögelerin kaldırılmasında veya etraflarına esnek bir şekilde kalıplanabilecek olan bir askıya ihtiyaç duyan yükler için kullanıma uygundur. Paslanmaz lama gibi ürünlerde de polyester sapan kullanımı bir hayli yaygındır. 

Bu sapanlar çelik lama gibi ağır olan ürünlerde gücünü iyi kontrol edebilen bir kullanımdır. Hem sağlam hem de etkili olduğu için kullanımı da bir o kadar yaygındır. Aynı zamanda polyester sapanların ucuz olmaları ve daha büyük yüklerin etrafını da sarmalarına olanak tanıyan boyutlarda olması tüketiciler tarafından daha çok tercih edilir yapmaktadır. Özellikle her sektör içerisinde yaygın olarak kullanılan dikdörtgen ve en kesitli çelik lama ürünlerinin taşınmasında tercih edilen faktörler arasında yer alır. Polyester sapanların da kendi içerisinde çeşitli avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Bu tüm kaldırma ve uygulamalarda doğru seçim oldukları da anlamına gelmez. Satın almadan önce işinize gerçekten yarar olup olmadığını da göz önünde bulundurmanız gerekecektir. 

Çelik sapanlar ise nispeten düşük ısı direncine sahip olan ürünlerdir. Çelik aşındırıcı olmadığı için kesilmelere karşı da dirençlidir. Ancak dayanıklı ürünler değillerdir. Bu tür askılarda ise uç noktalar eklenemez. Bu da yüklerin kaldırma aşamasında sizlere yardımcı olabileceği yönlerinin sınırlı olduğu anlamına gelir. Çelik lama gibi ürünlerin kullanımlarında çelik sapan tercihi görülmez. 

Aldığınız modele, kaldırmak istediğiniz eşyanın da ağırlığına ve boyutuna bağlı olarak standart bir çelik halat sapanının 1 ila 4 ayağa sahip olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda sahip olduğu döner askı kancaları ve kendisinden olan kilitli kancalarıyla da çeşitli uç türlerini, uç noktalarını da ekleyebilirsiniz. Çelik halat sapanlarının içerisinde yer alan teller hasar görürse kancalar ve ana bağlantılar da içerisinde olmak üzere donanım yeniden kullanılamaz hale gelir. Çelik sapanların genel olarak en önemli avantajı halatın kaldırma sırasında çok daha güçlü, daha ağır yüklere karşı dayanabiliyor olmasıdır. Bunun için de ayrı dayanıklılığa sahip olan tellerden üretilmiştir. 

Çelik halat sapanlarında 5/1 oranı vardır. Buna uygun olarak tasarlanmıştır. Bu askının da kopma mukavemetinin çalışma yükü limitinin de beş katı kadar olduğu anlamına gelir. Bunlara ek olarak çelik sapanlarının alaşımları da zincir sapanlara göre çok daha düşük maliyetlerle gerçekleşir. Eğer uzun vadeli olarak çelik sapanlarınızı iyi kullanırsanız uzun yıllar boyunca da kullanmaya devam edebilirsiniz.

Polyester Sapan Kullanım Tavsiyeleri

Yüklerin kaldırılmasında ve indirilmesinde aktif olarak kullanılan polyester sapanlar hafif ve taşınan malzemeye de zarar vermeyecek şekilde üretilmiştir. Buna uygun örgü hatlarına sahiptir. Bu ürünlerin kullanımlarında kesinlikle kaldırma açısına dikkat edilmesi gerekir. Açı ne kadar büyük olursa sapanın da kapasitesi bir o kadar azalır. Genellikle 60 derecenin üzerindeki açılara müsaade edilmemektedir. Çelik lama taşımasında da bu noktada açılarda dikkat edilmelidir. 

Üç ve dört sapanlı olan kaldırmada dengesiz olabilecek yüklemelerde sahip olunan en büyük açıya göre sadece iki sapanlı sistemlerde açıdan hesaplamalar yapılır. İki sapanlı olan kaldırmalarda ise eşit olmayan açılar varsa sapanın kaldırma kapasitesini baz alırsınız. Aynı zamanda kullanılan sapanların hiçbir şekilde dikiş bölümlerinden, kanca bölgesine ve diper kaldırma düzeneklerine de denk getirilmemesi gerekir. Ürünlerin yerleştirilmesinde sapan üzerindeki etiketinde zarar görmemesi gerekir. Yükün kaldırılması sırasında paslanmaz lama gibi ağır ürünler ise bir sapan yerine birden fazla kullanılması gerekiyorsa da hammaddeleri aynı olmalıdır. Ayrıca sapanların esnemeleri kullanım şekillerine ve sıcaklıklarına bağlı olarak farklılık gösterir. Polyester sapanlar -40 derece ile +100 derece arasındaki değerlerde kullanılır. Çelik lama ürünlerini de bu anlamda kolaylıkla taşımak mümkündür.