Liman

Liman endüstrisi uygulamaları içi en uygun halatları, halat ucu bağlantı parçaları ve özelleştirilmiş çözümler sunmaktayız. Ürünlere ihtiyaç duyulan her yerde müşterilerimize  daha iyi hizmet verebilmek için bilgi birikimimize güvenebilirsiniz.

Liman Endüstrisi Halatları

Liman halatları ticari denizcilik endüstrisinde kullanılmaktadır. Bunlar genellikle polipropilenden yapılır ve farklı boyut ve şekillerde mevcuttur. Liman halatlarını seçerken en büyük etken mukavemeti bir yapıya sahip olmasıdır. Bir halatın kopma mukavemeti, yapısına göre belirlenir ve piyasada çeşitli türleri mevcuttur. Bu aşamada liman endüstrisinde kullanılan halatları temin ederken dikkatli bir araştırma sürecini yakından takip etmek önem kazanmaktadır.

Halat ucu parçaları, limanlarda, gemilerde veya diğer gemilerde kullanılırken liman halatlarının uçlarını yerinde tutmak için sabitlemek için kullanılır. Bu halatları düğüm atmadan veya klips kullanmadan sabitlemenin kolay bir yolunu sağlarlar. Liman halatları, limandaki gemileri bağlamak için kullanılan ağır hizmet halatlarıdır. 4 mm’den 26 mm’ye kadar çeşitli boyutlarda üretilirler. Bununla birlikte halat uçları; polipropilen, naylon ve polyester gibi farklı malzemelerden yapılabilirler.

liman-tasima-halatlari

Yeni Nesil Liman Endüstrisi Halatları

Yeni nesil liman hatları gündeme geldiği zaman karşımıza, bir yat limanında bir tekneyi bağlamak için kullanılan rıhtım hatları çıkar. Bağlantı hatları tipik olarak naylon veya polipropilen ipten yapılır. Daha küçük çaplı halatlar daha küçük teknelerle iyi bir performans ortaya koyarlar. Demirleme halatlarıysa daha büyük çaplı halatlardır. Bu halatlar büyük gemileri limanlarda demirlemek ve demirlemek için kullanılan kalın halatlardır. Demirleme halatları; istasyon halatları olarak adlandırılır. Bunlar, demirlenen geminin tipine bağlı olarak değişen geniş bir çapa sahiptir.

Halatlar, daha büyük ve daha güçlü bir iplik oluşturmak için birlikte bükülen veya örülen çeşitli iplik türleri için geçerli olan bir tanımdır. Halatlar tarih öncesi çağlardan beri eşyaları bağlamak ve bağlamak için kullanılmıştır. Ayrıca yelkenlerde yelkenleri kaldırmak ve tekneyi hareket ettirmek için kullanılırlar. Limanda tekneyi bir rıhtım veya iskeleye veya kıyı şeridine tutmak için halatlar kullanılır. Halatlar ayrıca gemilerde ve teknelerde arma sistemlerinin bir parçası olarak ve kilitler, vinçler, bloklar ve takozlar gibi güverte donanımı olarak kullanılır.

Liman Halatlarının Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Yeni nesil üretim teknolojileriyle üretilen liman halatları yüksek mukavemet noktasında üst düzeyde bir etkiye sahiptirler. Bu halatlar yüksek bir kopma gerilimine sahiptir ve çeşitli amaçlar için kullanılabilir.  Üst düzeyde kaliteye sahip olan halatlar; ağır nesneleri kaldırmak veya çekmek veya malları güvenli bir şekilde hareket ettirmek için kullanılabilecek bir özelliğe sahiptirler. Bu halatların sağlamlığı, yük altındayken esnemeyecekleri için onları teknelerde kullanım için de ideal kılar. Bu, özellikle çapa veya demirleme halatı gibi güvenli bir şekilde bağlanmış bir şeye ihtiyacınız olduğunda önemlidir.

Liman halatlarının özellikleri söz konusu olduğu zaman fiyat ve kalite dengesinin üst düzeyde olduğu ürünler karşımıza çıkmaktadır. Esasında liman halatları, hızlı yıpranmadan zorlu koşullara dayanacak şekilde tasarlandıkları için uygun maliyetlidir. Bu, onları sık sık değiştirmeniz gerekmeyeceği ve zaman içinde bakım maliyetlerinden tasarruf edebileceğiniz anlamına gelir. Bir de liman halatlarının kullanımı kolaydır. Çünkü hafif ve esnektirler. Bu da kullanılmadığında kolayca sarılmalarını veya teknenizde güvertede çalışırken yanınızda taşımanızı sağlar.

Liman halatları genel amaçlı, bir gemi veya tekneyi bağlamak için kullanılır. Bu tür halatlar ayrıca demirleme için de kullanılabilirler. Tüm bu bilgiler ışığında firmamız hem liman endüstrisinin ihtiyaç duyduğu halatların hem de halat bağlantı uçlarının temin edilmesi konusunda profesyonel çözümlerin merkezinde yer almaktadır. Bu durumun doğal sonucu olarak özelleştirilmiş çözümlerin sunulmasında da firmamız; kritik bir etkiye sahiptir. Bundan dolayıdır ki firmamız liman halatlarının temin edilmesi konusunda ayrıcalıklı bir hizmete imzasını atma kabiliyetine sahiptir.

Liman çelik halat modelleri, limanlarda ve denizcilikte kullanılan halatlardır. Yapılacak olan işe ve çalışılacak alana göre tasarlanarak üretilen bu halatlar, son derece sağlam yapıda olarak istenen verimliliği sağlar. Güvenlik açısından da denizcilik sektöründe önemli bir yere sahip olan halatlar, çelik bir şekilde üretilerek uzun ömürlü bir kullanım yapmanıza da olanak tanır.

Denizcilikte Kullanılan Halatlar

İki cismi ayrılma yaşamadan bir arada tutmak ya da bir deniz aracını sabit bir alan üzerinde hareketsiz bırakmak için kullanılan örgülü yapılara halat adı verilmektedir.

Halatlar, farklı işler için üretilen çeşitlere sahiptir. Iskota ya da mandar halatları, esneme özelliğine sahip olmadığı için iyi bir bağlama halatı niteliği taşıyamazlar. Bağlama halatı olarak bilinen bu halatlar, esne yapabilme niteliğine sahip olmalıdır. Eğer bu esneme özelliği bulunmazsa, aşırı yükler ile beraber bağlı olduğu yeri kopartabilir. Bunun yanında, esneklik oranını artırmak amacı ile kullanılan kauçuk halat esnetici ve yay gibi farklı malzemeler de kullanılır. 

Yapılış, kullanış, büküm, örtülüş ve kalınlık bazında farklı niteliklere sahip halat çeşitleri vardır. Bu halatlar kendi içerisinde farklı sınıflara ayrılmaktadır.

Gemilerde Kullanım Amacına Göre Liman Çelik Halatları

Liman çelik halat modelleri, gemi içerisindeki kullanım amaçlarına göre farklı çeşitlerde tasarlanarak üretilir. Bu çeşitleri ve nitelikleri inceleyerek doğru bir seçim yapılmalı ve bu özelliklere göre iş üzerinde çalışılmalıdır. 

Bağlama Halatları

Bağlama halatları, kendi içerisinde farklı türlere sahiptir. Bu türleri ve özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Baş palamar adı verilen halat, geminin geri yönlü bir hareket yapmasının önüne geçer. 
  • Pürmeçe olarak da adlandırılan baş omuzluk, baş palamalar üzerinde destek niteliği görerek geminin geri yönlü hareketini önler.
  • Baş açmaz, geminin baş kısmının sahil tarafından esecek rüzgar ile açılmamasını sağlar. 
  • Baş koltuk, geminin ileri yönlü bir hareket yapmamasını sağlar.
  • Kıç koltuk, geminin geri yönlü bir hareket yapmamasını sağlar.
  • Kıç açmaz, kıç tarafından sahilden gelen rüzgarları önler ve bu sayede geminin o yönden açılmamasını sağlar.
  • Kıç omuzluk, ileri yönlü hareketin önüne geçer ve kıç palamara destek niteliğindedir. 
  • Kıç palamar, geminin ileri yönlü hareket yapmamasını sağlar.

Geminin yanaşması sırasında kıç taraf üzerinde usta gemici, üçüncü kaptan ve gemici yer almaktadır. Köprünün üst kısmında ise 4.kaptan, kaptan, usta gemici bulunur. Son olarak baş tarafta ise güverte lostromosu, gemici ve 2.kaptan bulunur.

Eğer gemiyi kıç kısmına doğru hareket ettirmek istiyorsanız, bunun için baş springle kıç palamarın ikisi aynı anda vira etmeniz gerekir. Kıç springi yeterli seviyede kaydırarak kıç açmayı sabitlerseniz, kıç springinden başarılı bir şekilde görevini yerine getirmesini sağlarsınız. 

Diğer Kullanım Amaclarına Göre Olan Halatlar

Liman çelik halat türleri, kullanım sebeplerine bağlı olarak isimler alırlar. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Demir halatları: Polyamid, polyester ve naylon tarzında üretilebilmektedir.
  • Çekme halatları: Manila, polyamid ve naylon halatlarından olabilmektedirler.
  • İstralya ve çarmıh halatları: Manila, madeni, polietil ve polyesterden üretilebilirler.
  • İskolata halatları: Manila, polyester, madeni ve keten olarak üretilebilirler.
  • Kandilisa ve mandar halatları: Manila, madeni, polyester ve keten olabilirler.
  • Dümen dolapları halatları: Madeni halat modellerinden olabilirler.
  • Cankurtaran halatları: Polyaster ya da madeni halat türlerinden olabilirler.
  • Usturmaça halatları: Polyamid, naylon ya da polyester tarzında üretilebilirler.
  • Omurga ve salma halatları: Madeni halat tarzında olabilirler.
  • Dikiş ve piyan halatları: Keten, manila, kenevir, naylon ve pamuk maddesinden üretilebilirler. 
  • Bayrak halatları: Manila, pamuk, polyester ve keten tarzında olabilirler.

Liman çelik halat türleri, üretim aşamasında kullanılan bu maddelere göre sınıflandırılarak satılmaktadır.

Çelik Tel Halatlar

Liman çelik halat türlerinden olan çelik tel halatları, genel olarak sınırlı bir kullanım sahası içerisinde tercih edilirler. Eğer bu kullanımları itina ile yaparsanız, sentetik ve bitkisel halatların bulunmadığı birçok maksat için yararlı bir kullanım olanağına sahip olabilirsiniz. 

Madeni halatları, farklı aşamaların sonucunda ortaya çıkar. İlk olarak çelik ya da farklı metal türlerinden meydana gelen çeşitli ebatlardaki liflerin bir tarafa bükülmesi gerekir. Bununla beraber kollar oluşur ve sonrasında da oluşan kollar da bükülerek çelik tel halatlar üretilir. Bu halatlarda yer alan tel lif sayısı, halatın ne amaçla kullanılacağına göre belirlenmektedir. Bu kol ve kolda yer alan lifin sayısı, madeni halatın isminin belirlenmesi aşamasında da büyük bir öneme sahiptir. Eğer liman çelik halat türlerindeki bu halatlarda 6×19 olan bir model seçiyorsanız, bu modelde 6 kol ve 19 lif adedi bulunur. 

Madeni halatlar, kolaylıkla kırılan ince tellerden oluşturulur. Eğer harici bir olay yaşarsanız, bu halatların basit bir şekilde etkilendiğini de göreceksiniz. Farklı niteliklere sahip olan bu halata yönelik birkaç özelliği şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çekme gücü olarak yüksek bir seviyededir
  • Korozyona karşı dirençli ve dayanıklıdır
  • Hafif, esnek ve son derece yumuşaktır